HomeDokters van de Wereld › De Zorgbus
Zoom:

De Zorgbus

Doel:

Iedereen heeft het recht om naar de dokter te gaan. Mensen mét en mensen zónder verblijfsrecht. Alleen: niet iedereen weet dat.


Werkwijze:

Mensen zonder geldige verblijfspapieren hebben vaak geen idee waar en bij wie ze terecht kunnen. Ze mogen van de wet géén zorgverzekering afsluiten. Hierdoor, maar ook door bijvoorbeeld angst om gearresteerd te worden, lopen ze vaak vast als ze medische hulp nodig hebben. Ze weten niet wat hun rechten zijn en hoe de gezondheidszorg in Nederland werkt. Ook zijn veel zorgverleners onbekend met de regelgeving rond zorg voor deze groep.

Om al deze problemen het hoofd te bieden en ongedocumenteerden op een laagdrempelige manier de zorg te bieden die ze (vaak hard) nodig hebben, rijdt Dokters van de Wereld sinds 2016 rond met een Zorgbus waarin op lokatie spreekuur wordt gehouden. Medisch vrijwilligers bieden er een luisterend oor en begeleiden mensen naar de reguliere zorg.Doelgroep


- voor alle leeftijdenGegevens ingevoerd: 25-3-2023 15:47:50

Dokters van de Wereld

Telefoonnummer: 020-7653800

E-mailadres: info@doktersvandewereld.org

Website: www.doktersvandewereld.org/


Doelstelling of kernactiviteit:
Dokters van de Wereld helpt mensen zonder verblijfspapieren via spreekuren, een telefonische helpdesk en groepsvoorlichting om hun zelfredzaamheid binnen de Nederlandse gezondheidszorg te vergroten.

>Soorten diensten of activiteiten:
Wij bemiddelen tussen zorginstanties en ongedocumenteerde patiënten. We informeren zorgverleners over de mogelijkheden van het verlenen van zorg aan deze groep. Tijdens groepsbijeenkomsten lichten we ongedocumenteerde migranten voor over hun rechten.